Over De kip en de einder

Stadserf Rood|Noot ligt als het ware in het oog van de orkaan. Wegen cirkelen eromheen en door bouwwerkzaamheden komt de horizon steeds hoger te liggen, alsof het erf langzaam wegzakt in de vergetelheid. De toekomst rukt op! De A2 tunnel en het centrum van Leidsche Rijn worden de nieuwe buren van deze paardenfokkerij uit 1880. Op het erf zelf heerst rust. Er scharrelen wat kippen, de paarden staan in de wei en het team van Rood|Noot werkt temidden van nostalgisch meubilair aan een nieuwe voorstelling.

LUCY nodigde op deze bijzondere locatie aan de rand van Utrecht een groep kunstenaars uit die reageert op deze plek waar verleden en toekomst om elkaar heen draaien. Met beeldende kunst, performances en installaties geven zij hun visie op het verlangen naar vernieuwing en heimwee naar het vertrouwde. 

Het lam en de trein

‘t Hart ziet Rood|Noot als een surrealistische plek. “Tussen alle verkeersdrukte worden lammetjes geboren en grazen paarden.” Zij werkt er aan twee geluidsportretten: een dag- en een nachtportret. De kaaskelder wordt het geluidenlaboratorium. In elke opname is het geluid van de snelweg aanwezig. Eerst probeerde ze dat eruit te filteren maar dat lukte niet. In plaats daarvan zet ze het nu in voor vervreemdende combinaties, bijvoorbeeld de in elkaar gevoegde geluiden van de trein en een lam aan de fles. Klassieke geluiden van dieren en de boerderij worden verweven met futuristische geluiden van snelweg en vervoer. “Uiteindelijk gaan dieren klinken als een trein of gaat een trein geluid van beesten maken.”

(bron: http://www.lucyindelucht.nl/lucy-live/de-kip-en-de-einder)