Organa (ag)

 

Organa is een verzameling huisorgeltjes uit het hele land met elk een eigen verhaal en eigen karakter. Voor de Academiegalerie hebben Elise 't Hart en Nils Davidse een nieuwe compositie gemaakt met vijf orgels uit de verzameling: Kary, Otello, Caravan, Philicorda en Organa. Lees onder de Soundcloud link de verhalen van deze orgels.

Organa (AG) was te horen en te zien tijdens de tentoonstelling Momentum in de Academiegalerie (10/5 - 26/5 2018). 


kary
kary

Kary

Kary California, roepnaam Kary, komt uit het dorpje Zeeland in Brabant. Jarenlang heeft Kary mensen geëntertaind in een kroeg. De kroeg heeft Kary hoogstwaarschijnlijk plezier gebracht, maar heeft hem uiteindelijk niet heel veel goed gedaan. Er werd gerookt, gedronken, het was warm er en druk.. Kary is volledig digitaal, de contactjes verrookt. Hij plakt van binnen en is vergeeld. Hierdoor heeft hij zo nu en dan last van kraakjes (vooral in zijn hoge tonen). Alsof Kary af en toe nog een triller heeft in zijn stem. Is het ’t geluid van weemoed en verlangen terug naar de kroeg, of is het ouderdomsslijtage van iemand die bijna zijn leven lang heeft moeten roken?
Voor het leven in de kroeg zal Kary waarschijnlijk een ander leven hebben geleid. Een leven waarin hij gebruikt werd om daadwerkelijk iemand keyboard te leren spelen. De stickertjes op de toetsen verraden dit vroegere leven: do re mi fa sol la si do.


Otello

Otello is een Italiaans orgeltje uit de jaren 60. De naam doet helemaal Italiaans aan: Otello! Het zou evengoed de naam kunnen zijn van het broertje van Mario. Zijn blauwe kleur, gouden poten en vrolijk zilverkleurige logo doen de harten van vele vintage-liefhebbers sneller kloppen.
Het is niet het eerste artiestenleven van Otello. Otello komt uit de muziek, is een ster geweest op de Nederlandse televisie samen met orgelbroertje Busilacchio. Samen speelden ze in 2015 mee als decorstuk in het programma Goedenavond Dames en Heren van Omroep Max. Niemand minder dan Huub Stapel bespeelde hier het orgeltje. Toen de serie eenmaal opgenomen en klaar was, kwamen de twee broertjes op marktplaats te staan, wachtend op een nieuw avontuur.. 

otello
otello

caravan
caravan

Caravan

De vorige eigenaar van Caravan heeft hem ooit aangeschaft om hem op te knappen. Maar toen kwamen er kinderen en verloor hij de tijd hiervoor. Door Caravan op marktplaats te zetten, hoopte de eigenaar op een beter leven voor het orgel.

Caravan R6 is hoogstwaarschijnlijk een orgel van GEM. De verchroomde poten brengen je als kijker helemaal terug in de jaren 60 / 70. Het orgel heeft vele extra’s. Neem nou het prachtige vibrato die Caravan kan doen klinken als een waar strijkorkest. Of de vier verschillende registers (brass, strings, reeds en flutes) en de drumcomputer. Deze interne drumcomputer werkt helaas niet meer, net als alle ‘D’ toetsen op het orgel. Caravan werkt dan misschien niet meer optimaal, mist als het ware stel tanden, maar geeft een stem als geen ander! 


Organa

Hohner Organa 249K was het eerste orgel van onze orgelverzameling en heeft daarmee een speciaal plekje in ons hart. Hohner Organa 249K, ook wel Organa, is een elektrisch zuig windorgel uit de jaren 60. Nadat we één van zijn familieleden hebben zien staan bij een bekende van ons, zijn we gaan online gaan zoeken. En daar was hij: Organa, te koop in Rotterdam. Hij moest zijn huis verlaten om een nare reden: hij paste niet meer in het interieur, een reden die we vaker horen bij het ophalen van onze huisorgels. Nou had de eigenaar ook wel gelijk. We troffen Organa aan in een achterbuurt in Rotterdam. Een rokerig huis met roodkleurig interieur en als klapstuk een 3D schilderij van een gouden draak boven de bank. Inmiddels heeft Organa al vele nieuwe plekken leren kennen als het theater en diverse galeries. Hier past hij altijd in het interieur, kan hij gewoon zichzelf zijn en zichzelf laten klinken. 

hohnerorgana
hohnerorgana

philipsphilicorda
philipsphilicorda

Philicorda

Philicorda heeft jarenlang in een berging gelegen, wachtend tot het opnieuw daglicht zou aanschouwen. Tot hij weer afgestoft en bespeeld zou worden. Onze Philicorda komt uit Nieuwegein, een erfstuk van iemands schoonmoeder. De inboedel moest worden verkocht en wij werden de nieuwe blije eigenaren. 
De Philicorda is een elektrisch orgel uit de jaren 60. Een Nederlands product uit het laboratorium van Philips, ontwikkeld door één van de belangrijkste personen in de geluidkunst: Dick Raaijmakers. Hiermee is het een orgel dat absoluut niet mocht ontbreken in de onze verzameling. Met zijn prachtige uitstraling heeft het orgel in vele Nederlandse huiskamers gestaan. Momenteel maakt Philicorda zelfs een come-back. Graag hebben mensen het orgeltje als meubelstuk in hun woonkamer staan, met op de klankkast een foto van het gezin en een vaasje tulpen. Onze Philicorda ging van de berging in Nieuwegein, naar een collectie met soortgenoten, als pionier, als topstuk en als een stukje geschiedenis uit ons eigen vakgebied.