Instituut voor huisgeluid

 

^ Instituut voor Huisgeluid tijdens Prospects & Concepts, 2019
audio archief, archiefmappen, poster Instituut voor Huisgeluid


^  Instituut voor Huisgeluid, HKU 2013
archiefmappen, geluidenkabinet, huisgeluiden en poster Instituut voor Huisgeluid


huis•ge•luiden [zelfstandig naamwoord]• verzamelnaam voor geluiden, hoorbaar binnen de muren van een huis

krakende vloer, zoemende koelkast, tikkende verwarming, kletterend douchewater, schreeuwend buurmeisje, druppelende kraan, pruttelende koffie, malende wasmachine, sloffende huisgenoot, borrelende theekoker, krijsende geiser, zoemende dimmer, tikkend horloge, piepende scharnieren, trillende telefoon, bonkende bovenburen, knisperende kaars, blazende afzuigkap, tiktakkende klok, tsjilpende vogels, schuivende schuifdeur, rinkelende deurbel

Het is iets van iedereen en alledag: huisgeluid. Geluiden die normaalgesproken misschien langs je heen gaan, maar enorm veel invloed op je hebben. Huisgeluid kan zorgen voor een fijn en huiselijk gevoel, bijvoorbeeld wanneer je thuis komt en je de klok hoort tikken (zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens). Geluiden kunnen ook averechts werken: het kunnen geluiden zijn waarvan je liever hebt dat ze verdwijnen. Ze zijn hard, irritant of soms zelfs ondraaglijk. Geluiden kunnen in de loop van de tijd ontstaan, maar zijn ook vaak onderdeel van het huis zelf.

Het Instituut voor Huisgeluid vormt een begin van een grote verzameling en documentatie van alle geluiden die je thuis tegenkomt. Ik documenteer deze geluiden, leg de bron van het geluid vast (de instrumenten) en ga in gesprek met de eigenaren/waarnemers/ontvangers van het geluid. Ik probeer in installaties de geluiden systematisch in kaart te brengen, te rangschikken en vorm te geven. Op deze manier geef ik deze geluiden de aandacht die ze verdienen, maak ze van onzichtbaar iets zichtbaars en wordt het publiek zich bewust(er) van deze geluiden om hen heen. Een volledigere ervaring van de omgeving is het resultaat.


^ Instituut voor Huisgeluid, DordtYart, 2017
audio archief, archiefmappen, kast met speakers en objecten


instituut voor huisgeluid

GELUIDEN VOOR DE TOEKOMST
Gedurende ons leven raken we waardevolle huisgeluiden kwijt: de tijd verandert, je verhuist of raakt op een andere manier een waardevolle plek kwijt. Deze geluiden kunnen we bewaren. Het Instituut voor Huisgeluid komt op locatie langs om het geluid vast te leggen, te archiveren en te bewaren voor de toekomst: de tikkende klokken bij oma thuis, de krakende vloer waar de kinderen op opgegroeid zijn, de trippelende hond of kat.. Een speciaal ontworpen archiefmap met het geluid, foto’s van de bron van het geluid en een tekst naar aanleiding van een gesprek is hetgeen dat u voor altijd kunt bewaren.

HUISGELUIDPORTRET
Een Huisgeluidportret is een portret van tien tot vijftien minuten waarin alle (belangrijke) huisgeluiden van een huis, of ander soort plek voorbijkomen. Samen met de bewoners (eigenaren van de geluiden) zoeken we naar deze geluiden: de fijne en gelukkig makende geluiden maar ook de geluiden die de oren irriteren. Na dit huisbezoek wordt er een collage (portret) gemaakt van de gevangen geluiden.

GELUID ADOPTEREN
Door verhuizing of verlies raken we gaandeweg huisgeluiden kwijt. Soms kunnen we geluid zo missen, dat we ze graag in huis (terug) zouden nemen. Het is mogelijk om geluid te adopteren, bijvoorbeeld het van een mauwende kat, krakende vloer, tikkende klok of rinkelende huistelefoon. Het Instituut gaat samen met u in gesprek en opzoek naar het geluid dat uw dagelijkse geluidspalet weer compleet zal maken. Door een houten geluidskistje in huis te plaatsen zult u voortaan zo af en toe (of de hele dag) het geluid voorbij horen komen.

GELUIDENABONNEMENT
Uw oren regelmatig laten verrassen met nieuwe geluiden? Het Geluidenabonnement zorgt voor elke keer weer een nieuw geluid in uw inbox: een huisgeluid, opvallende tikjes, een stukje muziek, verrassende klanken, een opmerkelijke toon, onopvallend geruis, bijzondere geluiden of korte gesprekjes. Voor meer informatie en aanmelden, klik hier.


poster instituut voor huisgeluid

Poster Instituut voor Huisgeluid 2019

poster+instituut+voor+huisgeluid