Instituut voor huisgeluid

 

^  Instituut voor Huisgeluid, HKU 2013
Archiefmappen, geluidenkabinet, huisgeluiden en huisgeluidenposter


huis•ge•luiden [zelfstandig naamwoord]• verzamelnaam voor geluiden, hoorbaar binnen de muren van een huis

krakende vloer, zoemende koelkast, tikkende verwarming, kletterend douchewater, schreeuwend buurmeisje, druppelende kraan, pruttelende koffie, malende wasmachine, sloffende huisgenoot, borrelende theekoker, krijsende geiser, zoemende dimmer, tikkend horloge, piepende scharnieren, trillende telefoon, bonkende bovenburen, knisperende kaars, blazende afzuigkap, tiktakkende klok, tsjilpende vogels, schuivende schuifdeur, rinkelende deurbel

Het is iets van iedereen en alledag: huisgeluid. Geluiden die normaalgesproken misschien langs je heen gaan, maar enorm veel invloed op je hebben. Huisgeluid kan zorgen voor een fijn en huiselijk gevoel, bijvoorbeeld wanneer je thuis komt en je de klok hoort tikken (zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens). Geluiden kunnen ook averechts werken: het kunnen geluiden zijn waarvan je liever hebt dat ze verdwijnen. Ze zijn hard, irritant of soms zelfs ondraaglijk. Geluiden kunnen in de loop van de tijd ontstaan, maar zijn ook vaak onderdeel van het huis zelf.

Het Instituut voor Huisgeluid vormt een begin van een grote verzameling en documentatie van alle geluiden die je thuis tegenkomt. Ik documenteer deze geluiden, leg de bron van het geluid vast (de instrumenten) en ga in gesprek met de eigenaren/waarnemers/ontvangers van het geluid. Ik probeer in installaties de geluiden systematisch in kaart te brengen, te rangschikken en vorm te geven. Op deze manier geef ik deze geluiden de aandacht die ze verdienen, maak ze van onzichtbaar iets zichtbaars en wordt het publiek zich bewust(er) van deze geluiden om hen heen. Een volledigere ervaring van de omgeving is het resultaat.


^ Instituut voor Huisgeluid, DordtYart 2017


instituut voor huisgeluid

GELUIDEN VOOR DE TOEKOMST
Een huisgeluid archiveren omdat je het anders kwijt raakt? Het Instituut voor Huisgeluid komt bij u thuis om het huisgeluid vast te leggen. De tikkende klokken bij oma thuis, de krakende vloer waar de kinderen op opgegroeid zijn, de trippelende hond of kat..t. Het Instituut voor Huisgeluid komt op bezoek om het geluid op te nemen, foto’s te maken van de bron van het geluid (het instrument) en gaat met u in gesprek over het geluid. Een archiefmap met geluid, tekst en foto’s die u voor altijd kan bewaren is het resultaat.

HUISGELUIDPORTRET
Een geluidsportret van tien tot vijftien minuten waarin alle (belangrijke) huisgeluiden van een huis, of ander soort locatie, voorbijkomen. Samen met de bewoners (eigenaren van de geluiden) zoeken we naar de geluiden die belangrijk zijn voor de locatie: de fijne en gelukkig makende geluiden maar ook de geluiden die de oren irriteren. Het Instituut voor Huisgeluid komt op huisbezoek om deze geluiden op te nemen. Vervolgens wordt van al deze opnames een portret gemaakt: een collage van de opgenomen huisgeluiden. Een bestand van tussen de tien en vijftien minuten is het resultaat: het Huisgeluidportret.

GELUID ADOPTEREN
Is er een geluid in huis dat u mist, bijvoorbeeld door verhuizing en dus verlies? Adopteer een geluid! U mist het geluid van de mauwende kat, de krakende vloer, de tikkende klok of de rinkelende huistelefoon in uw dagelijkse omgeving. Het Instituut gaat samen met u in gesprek, zal goed luisteren en zoeken waarna we uw dagelijkse geluidspalet (weer) compleet zullen maken. Door een geluidskistje in huis te plaatsen zult u voortaan zo af en toe (of de hele dag) het geluid voorbij horen komen.

GELUIDENABONNEMENT
Uw oren regelmatig laten verrassen met nieuwe geluiden? Het Geluidenabonnement zorgt voor elke keer weer een nieuw geluid in uw inbox: een huisgeluid, opvallende tikjes, een stukje muziek, verrassende klanken, een opmerkelijke toon, onopvallend geruis, bijzondere geluiden of korte gesprekjes. Voor meer informatie en aanmelden, klik hier.


poster instituut voor huisgeluid

Poster Instituut voor Huisgeluid 2019


Archiefmap Krijsende Geiser


^ Instituut voor Huisgeluid, 2013
Vishal Haarlem, tentoonstelling Jan Zumbrink Prijs