Instituut voor huisgeluid

 

^  Instituut voor Huisgeluid, HKU 2013
Archiefmappen, geluidenkabinet, huisgeluiden en huisgeluidenposter


huis•ge•luiden [zelfstandig naamwoord]• verzamelnaam voor geluiden, hoorbaar binnen de muren van een huis

krakende vloer, zoemende koelkast, tikkende verwarming, kletterend douchewater, schreeuwend buurmeisje, druppelende kraan, pruttelende koffie, malende wasmachine, sloffende huisgenoot, borrelende theekoker, krijsende geiser, zoemende dimmer, tikkend horloge, piepende scharnieren, trillende telefoon, bonkende bovenburen, knisperende kaars, blazende afzuigkap, tiktakkende klok, tsjilpende vogels, schuivende schuifdeur, rinkelende deurbel

Het is iets van iedereen en alledag: huisgeluid. Geluiden die normaalgesproken misschien langs je heen gaan, maar enorm veel invloed op je hebben. Huisgeluid kan zorgen voor een fijn en huiselijk gevoel, bijvoorbeeld wanneer je thuis komt en je de klok hoort tikken (zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens). Geluiden kunnen ook averechts werken: het kunnen geluiden zijn waarvan je liever hebt dat ze verdwijnen. Ze zijn hard, irritant of soms zelfs ondraaglijk. Geluiden kunnen in de loop van de tijd ontstaan, maar zijn ook vaak onderdeel van het huis zelf.

Het Instituut voor Huisgeluid vormt een begin van een grote verzameling en documentatie van alle geluiden die je thuis tegenkomt. Ik documenteer deze geluiden, leg de bron van het geluid vast (de instrumenten) en ga in gesprek met de eigenaren/waarnemers/ontvangers van het geluid. Ik probeer in installaties de geluiden systematisch in kaart te brengen, te rangschikken en vorm te geven. Op deze manier geef ik deze geluiden de aandacht die ze verdienen, maak ze van onzichtbaar iets zichtbaars en wordt het publiek zich bewust(er) van deze geluiden om hen heen. Een volledigere ervaring van de omgeving is het resultaat.


^ Instituut voor Huisgeluid, DordtYart 2017


HUISGELUIDPORTRET
Een geluidsportret van tien tot vijftien minuten waarin alle (belangrijke) huisgeluiden van een huis, of ander soort locatie, voorbijkomen. Samen met de bewoners (eigenaren van de geluiden) zoeken we naar de geluiden die fijn zijn, hen een huiselijk gevoel geven, irriteren, gelukkig maken, typisch zijn voor de plek en geluiden die ze belangrijk vinden. Het Instituut voor Huisgeluid komt op huisbezoek om deze geluiden op te nemen. Vervolgens wordt van al deze opnames een portret gemaakt: een collage van de opgenomen huisgeluiden. Een bestand van tussen de tien en vijftien minuten is het resultaat: het Huisgeluidportret.
 

GELUIDEN VOOR DE TOEKOMST
Een huisgeluid archiveren omdat je het anders kwijt raakt? Het Instituut voor Huisgeluid komt bij u thuis om het huisgeluid op te nemen en te archiveren.De tikkende klokken bij oma thuis, de krakende vloer waar de kinderen op opgegroeid zijn, de hond of kat, allemaal waardevolle geluiden die je graag vast zou willen leggen voor de toekomst. Het Instituut voor Huisgeluid komt op bezoek om het geluid op te nemen, foto’s te maken van de bron van het geluid (het instrument) en gaat met u in gesprek over het geluid. Een archiefmap met CD, tekst en foto’s in uw archief is het resultaat.
 

ADVIES
Wat is dat irritante getik? Waarom hoor ik steeds die ondefinieerbare bonk? Waarom krijst mijn geiser zo? Hoe kom ik af van mijn zeurende schuifdeur? Het Instituut voor Huisgeluid komt graag bij u langs om een rapport op te maken over het geluid dat u in de weg zit. Samen gaan we opzoek naar het geluid, leggen we het geluid vast en gaan we in gesprek over geluid. Als Instituut voor Huisgeluid gaan we niet opzoek naar een oplossing om het geluid te verwijderen uit je huisgeluidpakket, maar gaan we opzoek naar een andere manier van luisteren: de krijsende geiser klinkt ook als een feestelijke roltong.
 

GELUID ADOPTEREN
Is er een geluid in huis dat u mist, bijvoorbeeld door verhuizing en dus verlies van een geluid? Adopteer een geluid!
U mist het geluid van de mauwende kat, de krakende vloer, de tikkende klok of de rinkelende huistelefoon in uw dagelijkse omgeving. Het Instituut gaat samen met u in gesprek, zal goed luisteren en zoeken waarna we uw dagelijkse geluidspalet (weer) compleet zullen maken. Door een geluidskistje in huis te plaatsen zult u voortaan zo af en toe (of de hele dag) het gemiste geluid voorbij horen komen.


GELUIDENABONNEMENT
Elke week kunt u uw oren laten verrassen met nieuw geluid in uw inbox: een huisgeluid, opvallende tikjes, een stukje muziek, verrassende klanken, een opmerkelijke toon, onopvallend geruis, bijzondere geluiden of korte gesprekjes. Voor meer informatie en aanmelden, klik hier.


Archiefmap Krijsende Geiser


^ Instituut voor Huisgeluid, 2013
Vishal Haarlem, tentoonstelling Jan Zumbrink Prijs


Voorbeeld

TIKKENDE KLOKKEN
SAMENVATTING ONDERZOEK
Mevrouw Kuijsten heeft een typisch ‘fijn’ huisgeluid in huis: het tikken van klokken. Het geluid van de klokken ervaart mevrouw Kuijsten als zeer prettig. Het geluid van de tikkende klokken betekent voor haar dat ze thuis is. Thuis zijn geeft een veilig en ontspannen gevoel.  Haar hele lichaam ervaart dan het ‘thuis zijn’. Kuijsten is opgegroeid in een gezin waar klokken verzameld werden. Het huiselijke gevoel van dit geluid zit dus al in haar vroegste herinnering. Wanneer de klokken niet tikken thuis, ervaart ze de ruimte als ‘doods’. Het enige moment dat Kuijsten haar klokken uitzet, is wanneer haar visite daarom vraagt. Niet voor iedereen is het geluid bij Kuijsten thuis een fijn geluid. Ze heeft een vriendin die totaal gestresst raakt bij het horen van de tikken. Wanneer ze samen een potje Triominos spelen, moet de klok stil gezet worden.

Het tikken van de klokken móét te horen zijn in het huis van mevrouw Kuijsten. Tijdens een gesprek vertelt ze dat ze eens heeft meegemaakt dat de klokken niet meer tikte. De ruimte voelde aan als doods, het voelde niet meer als thuis. Deze periode was zwaar voor mevrouw Kuijsten: haar man lag in het ziekenhuis, ze kon zelf de klokken niet opwinden. Deze ervaring heeft nu grote invloed haar thuisgevoel. Wanneer het tikken er niet is, doet het haar sterk denken aan de beschreven periode. Mevrouw Kuijsten is inmiddels weduwe en het tikken van de klokken is haar gezelschap.