Agenda


13/09/2019 - 08/12/2019
Groepstentoonstelling
het nest tussen waarheid en herinnering [DAMME, BE]

Stadsfestival Damme presenteert een mix van verzamelde verhalen. De kracht van het woord en de macht van het beeld spelen de hoofdrollen.

Tijdens de tweede editie brengt het festival het nest tussen waarheid en herinnering onder de aandacht. In de oude jongensschool (IJsberg), de historische Hospitaalsite, de Margaretavleugel en de kerk tonen diverse kunstenaars hoe zij dit thema ervaren. Op het poëzieparcours langs een deel van de Damse vesten brengen we ‘De tijd duurt maar een mensenleven lang’: het leven en werk van de onvolprezen schrijver-dichter Remco Campert gaat er in dialoog met de natuur. 

www.stichtingijsberg.be


19/10/2019 - 27/10/2019
Groepstentoonstellin
THE OBJECT IS ABSENT
DUTCH DESIGN WEEK 2019, MU [EINDHOVEN]

We dreigen te verdrinken in een zee van dingen – hoogste tijd om ons begrip van de wereld bij te stellen en ernaar te handelen. Kunnen we nieuwe perspectieven ontwikkelen op de relaties tussen de dingen en onszelf? Nul afval, nul ongelijkheid! De noodzaak tot verandering staat voorop in de radicaal performatieve en onderzoekende tentoonstelling The Object is Absent in MU van 19 tot 27 oktober.

www.mu.nl


17/10/2019 - 16/02/2020
Groepstentoonstelling
GEWOON BIJZONDER [DELFT]

Gewoon bijzonder (Bijzonder gewoon), georganiseerd door expositieruimte 38CC is op verschillende locaties in Delft: Museum Paul Tetar van Elven, kunstencentrum Kadmium, rond Museum Prinsenhof, de Oude Kerk Delft en in de eigen expositieruimte aan de Papenstraat. Zo’n twintig (inter)nationaal bekende eigentijdse kunstenaars geven hun kijk op belangrijke aspecten het dagelijks leven.

www.38cc.nl


15/11/2019 - 24/11/2020
Groepstentoonstelling
tourist land [amsterdam]

In Tourist Land is iedereen toerist, maar tuur je niet zomaar gedachteloos door je lens. Zo beland je ineens in een iglo, ontdek je de camera-inhoud van toeristen op Tourist TV of loop je in een VR-experience door echte Amsterdamse huizen. Tourist Land geeft een nieuwe impuls aan het denken over toerisme en daagt daarin kunstenaars uit zich te buigen over het fenomeen toerisme.
Speciaal voor deze tentoonstelling maak ik auditieve souvenirs in de vorm van ansichtkaarten, te koop en te beluisteren tijdens de tentoonstelling. Momenteel loopt er een mooie crowdfundingcampagne. Doneer en ontvang vast je ticket naar Tourist Land!


A Click or a whistle, duotentoonstelling Vibeke Mascini en Elise ‘t Hart
Galerie Cokkie Snoei
Meer informatie volgt

24/11/2019 -half december
Duotentoonstelling
Cokkie Snoei [Rotterdam]


- GEWEEST -


28/09/2019
PODCASTFESTIVAL 2019
TOLHUISTUIN [AMSTERDAM]

Duik het archief van het Instituut voor Huisgeluid in tijdens het Podcastfestival 2019. De hele dag zijn er interessante lezingen, live podcastopnames en workshops.
Elise ’t Hart is geluidskunstenaar en richt zich met haar Instituut voor Huisgeluid op geluiden uit de huiselijke omgeving. In deze installatie en haar podcast neemt Elise je mee door de dialecten databank van het Meertens Instituut en langs haar bijzondere vondsten.

www.podcastfestival.nl


12/09/2019
presentation
DH BENELUX [luik, be]

The 6th DH Benelux Conference will take place on 11 – 13 September 2019 at the University of Liège (ULiège). DH Benelux is an initiative that aims to further the collaboration between Digital Humanities activities in Belgium, The Netherlands, and Luxembourg. The conference serves as a platform for the community of interdisciplinary DH researchers to meet, present and discuss their latest research findings and to demonstrate tools and projects. It is open to everyone, including researchers from outside the Benelux.

www.dhbenelux.org


29/06/2019 - 02/09/2019
Groepstentoonstelling
saudade [WATOU, BE]

Van 29 juni tot en met 2 september 2019 kan je in het grensdorp Watou terecht voor de 39ste editie van Kunstenfestival Watou met meer dan 70 kunstenaars en dichters. Speciaal voor dit festival maakt ‘t Hart een nieuw werk met de vraag: ‘Hoe klinkt Watou?’

http://www.kunstenfestivalwatou.be/


28/03/2019 - 17/06/2019
Groepstentoonstelling
Bellamy Kabinet [amsterdam]

Bellamy Kabinet maakt jaarlijks vier tentoonstellingen en bestaat uit elf vensters in de Bellamybuurt in Amsterdam. Deze vensters zijn loze ruimtes gefaciliteerd door woningcorporaties Rochdale en Stadgenoot. De vensters liggen direct aan woonhuizen en aan de straat.

www.bellamykabinet.nl


12/06/2019
TRAINING THE SENSES
MARRES [MAASTRICHT]

Training the Senses: Sounds from our Homes and Cities.
https://www.marres.org/en/program/


20/06/2019
SYMPOSIUM
AVA_NET / BEELD & GELUID

Symposium door AVA Net. Dit keer staat het thema “audio-archivering” centraal. Want video is beeld, maar audio is verbeelding. Tijdens het symposium staan we stil bij archivering van zowel analoge als digitale audio. Daarnaast kijken we naar verbeteren van toegankelijkheid en onderzoeken we creatieve vormen van hergebruik van geluidscollecties. Meer informatie via www.avanet.nl.


OKTOBER 2018 - APRIL 2019
Artist in Residence Meertens Instituut

Hoe klinkt de tijd?
Krakende vloeren, rinkelende kopjes en trillende telefoons, eigenlijk willen de onderzoekers van het Meertens Instituut de huisgeluiden niet in de opnames horen. De focus ligt immers op dialecten, liedjes of volksverhalen. Maar voor Elise ’t Hart, afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en oprichter van het Instituut voor Huisgeluid, zijn deze geluiden juist interessant en voor haar bezit de audiocollectie van het Instituut dan ook een verborgen schat aan informatie. Zij luistert met de oren van het Instituut voor Huisgeluid naar de opnames van het Meertens Instituut. Zie en luister:

 http://www.meertens.knaw.nl/ndb/ en https://www.elisethart.com/#/meertens-instituut/


09/05/2019 - 14/05/2019
GROEPSTENTOONSTELLING
DE KUNST VAN BROOD

Stap van 9 tot en met 12 mei 2019 in een wereld van brood die je nog niet kent. In Het Sieraad in Amsterdam tonen negen kunstenaars hun visie op brood en de wereld daarachter.
We hebben er allemaal een mening over: van goed en ‘kan-niet-zonder’ tot slecht, dikmaker en glutenbom. Er zit een wereld achter brood die voor veel mensen onbekend is: van graanteelt tot fermentatie, en van genoom tot geluid. Negen kunstenaars zijn in die wereld gedoken en geven hun kijk en perspectief op datgene wat hen boeit aan het wonder van brood. Zo ontstaat er met creativiteit en een originele geest een verse blik op brood.

Met o.a. Ruganzu Bruno, Ap Verheggen, Atelier van Lieshout en Roy Villevoye.

www.dekunstvanbrood.nl


27/03/2019
TE GAST BIJ STAMPA LIVE

Gepresenteerd door Sacha Bronwasser en Gover Meit: de talkshow over kunst en over kwesties in de kunst. Geld, werkruimte, museumbeleid, recensies, performance, juridische kwesties, succes en mislukkingen: alles komt voorbij. Stampa vindt eens per drie maanden plaats in W139 (Amsterdam) en wordt samengesteld door Bob Witman en Sacha Bronwasser, in samenwerking met W139, ruimte voor hedendaagse kunst en auteursrechtenorganisatie Pictoright. De talkshow wordt geproduceerd door De Designpolitie.

www.stampa.live


23/04/2019
TE GAST BIJ DE PODCASTCLUB

Deze editie wordt de meest audio-kunstzinnige Podcastclub tot nu toe! Elise ’t Hart is geluidskunstenaar en richt zich met haar Instituut voor Huisgeluid op geluiden uit de huiselijke omgeving. Afgelopen half jaar dook zij in het audioarchief van het Meertens Instituut en maakte ze de podcast Hoe Klinkt de Tijd. In deze podcastclub duiken we samen met Elise in haar werkwijze én het archief van het Meertens-Instituut.

www.podcastnetwerk.nl


04/03/2019
PRESENTATIE
DEN-event 2019

“Twee dagen vol inspirerende cases, sprekers en werksessies! Het programma is op 4 maart vooral gericht op de kunstensector en 5 maart op de erfgoedsector.”

Maandag 4 en dinsdag 5 maart vindt in De Doelen in Rotterdam het DEN-event plaats, de conferentie over cultuur en digitalisering. Op de eerste dag staat digitalisering in de kunstensector centraal: wat hebben digitale technieken te bieden zowel voor instellingen als voor kunstenaars zelf? En hoe benut je het bij het behoud van je artistieke erfenis? Op de tweede dag verbindt DEN de inzet van digitalisering met erfgoed en maatschappelijke thema’s.

www.den.nl


7/02/2019 - 10/02/2019
Prospects & COncepts
(art Rotterdam)

Groepstentoonstelling Prospects & Concepts tijdens Art Rotterdam
Van Nellefabriek, Rotterdam


12/01/2019 - 07/02/2019
groepstentoonstelling
Dock/ancien palais de justice

The installation 'Dock / Ancien Palais de Justice' invites the visitor to walk around in a construction, based upon the original floor plan of the old courthouse. This is indicated by microphone stands and running audiotape, which links the resonance of a past to recorded sounds of today.
The ideas on habitat and identity, colored in a personal human environment, and how it changes when the situation is transitional, opened up ways to invite a number of sound artists to compose a dedicated soundscape for this project. A listening space is equipped with a surround installation to serve a spatial experience of these contributions, curated by Cedrik Fermont and Paul Devens."

Meer info hier


22 NOVEMBER, 16.00 UUR
PRESENTATIE KNAW

The Artists & Archivists meetups aim to engage artists, archivists and other researchers in a dialogue on their research approaches, methods and results, to learn from each other’s experiences and to explore future research collaborations. At these meetups, researchers share mutual interests, for example in experimental ways of questioning and researching archival and data collections, data visualization, digital humanities, sonic archiving and archival activism.

https://www.meertens.knaw.nl/cms/nl/nieuws-agenda/agenda/145794-interdisciplinary-meetup-for-artists-archivists-other-researchers-initiated-by-huc-arias


24/11/2018
14.00 uur & 17.00 uur
live hoorspel
KRIJN KAN WEER PISSEN

Live hoorspel door Theater Hollands Diep bij Kunstmin (Dordrecht) waar het Instituut voor Huisgeluid de huisgeluiden uit het stuk zal laten klinken.

https://www.kunstmin.nl/programma/muziektheater-hollands-diep-krijn-kan-weer-pissen/


03/11 - 11/11
GROEPSTENTOONSTELLING
November Music

Groepstentoonstelling tijdens November Music
Kruithuis, Den Bosch


Groepstentoonstelling Momentum
Academiegalerie Utrecht

10/05 - 26/05
GROEPSTENTOONSTELLING
MOmentum


28/04/2019
opening DORdtyart

In het laatste weekend van april gaan de deuren van de Biesboschhal open voor het nieuwe seizoen DordtYart 2018. Ook dit jaar sluit de kunsttentoonstelling aan bij de voorbije tijd, toen er in de hal nog werd gehamerd, geboord, gesleuteld, kortom: gecreëerd. Nu zijn het kunstenaars die in hun tijdelijke studio op zoek gaan naar nieuwe toepassingen en verhalen. Zij werken o.a. met klei, papier, elektronica, hout, licht en geluid. Bekijk hier de openingsdagen en tijden van DordtYart 2018. 


Rustling wind, ticking shoe heels, honking cars, squeaking tram rails, tolling church bells, chatting people, droning construction site, whistling birds... Sounds that always surround us while walking in the city, sounds that colour our experience of the city. How would a soundportrait of The Hague sound like?

21/03/2018
Elective reading the city
stroom den haag / kabk


15.00 uur
Een fotootje op Instagram om te laten weten hoe het met je gaat. Een grafiek voor een indruk van toestand van de economie. Maar wat als we opnieuw leren kijken? Met onze oren, bijvoorbeeld. Mark Beekhuis kwam langs bij het Instituut voor Huisgeluid. Klik hier voor de link naar de zender. 

06/11/2018
BNR Nieuwsradio
Wat als we opnieuw leren kijken?


15/10/2018
Performance Organa
en finissage Sense of Sound

vanaf 14.00 uur
Performances van Hans van Koolwijk met Schreckensemble, Organa van Elise 't Hart & Nils Davidse en The Poet van Maria Barnas. 
DordtYart, Maasstraat 11, Dordrecht


vanaf 14.00 uur
Performances van Hans van Koolwijk met Schreckensemble, Organa van Elise 't Hart & Nils Davidse en The Poet van Maria Barnas. 
DordtYart, Maasstraat 11, Dordrecht

10/09/2018
Performance
Organa


02/09/2018
Performance
Organa

vanaf 14.00 uur
Performances van Hans van Koolwijk met Schreckensemble, Organa van Elise 't Hart & Nils Davidse en The Poet van Maria Barnas.
DordtYart, Maasstraat 11, Dordrecht


19/08/2018 - 15/10/2018
Groepstentoonstelling
Sense of sound

Groepstentoonstelling Sense of Sound
DordtYart, Maasstraat 11, Dordrecht


25/08/2018 - 10/09/2018
groepstentoonstelling
UtrechtDownunder

Groepstentoonstelling UtrechtDownUnder
Werfkelders Utrecht