MEERTENS INSTITUUT < > INSTITUUT VOOR HUISGELUID


Meertens Instituut Elise 't Hart

 Hoe klinkt de tijd?

Krakende vloeren, rinkelende kopjes en trillende telefoons, eigenlijk willen de onderzoekers van het Meertens Instituut de huisgeluiden niet in de opnames horen. De focus ligt immers op dialecten, liedjes of volksverhalen. Maar voor Elise ’t Hart, afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en oprichter van het Instituut voor Huisgeluid, zijn deze geluiden juist interessant en voor haar bezit de audiocollectie van het Instituut dan ook een verborgen schat aan informatie. Zij luistert met de oren van het Instituut voor Huisgeluid naar de opnames van het Meertens Instituut.

bron: Meertens Instituut


Lees hier het interview in Het Parool over dit project!


AUDIO: introductie PoDcast

PODCAST #1: het audio archief

PODCAST #2: op de koffie


UIT HET ARCHIEF


louise kaiser zingt ‘a’

miniatuurconcert Louise Kaiser
30 seconde verzameld archief materiaal Meertens Instituut

'Louise Kaiser (1891-1973) was de eerste vrouwelijke lector van de Universiteit van Amsterdam. Kaiser geldt als een pionier in de fonetiek. In haar onderzoeksmethoden was zij haar tijd vooruit. Zo experimenteerde zij met geluidsapparatuur en maakte zij als eerste in haar vakgebied gebruik van grote aantallen proefpersonen.
De collectie bevat uniek materiaal op het gebied van spraakverwerving, dialecten en omroephistorie. Het is een omvangrijke audiocollectie die bestaat uit meer dan 1700 glasplaten, honderden banden en tientallen wasrollen. (bron: Meertens Instituut)


Al scrollende door het audio archief van het Meertens Instituut, kwam ik een heel bijzondere collectie tegen: de oudste audiocollectie van Louise Kaiser. Opnames op wasrolletjes, één van de eerste opnametechnieken. Opvallend aan haar opnames op de wasrolletjes: elke opname start met het zingen van een ‘Ah’, een ‘A’, hoogstwaarschijnlijk om de apparatuur te testen voordat het onderzoek startte. Ik heb de A’s van Kaiser verzameld en een compositie gemaakt: een miniatuurconcert van deze bijzondere vrouw is het resultaat.


HOE KLINKT DE TIJD: IJlst

Beeld: originele transcriptie met eigen toevoegingen in geluid

Beeld: originele transcriptie met eigen toevoegingen in geluid


HOE KLINKT DE TIJD: ADUARD

Beeld: originele transcriptie met eigen toevoegingen in geluid

Beeld: originele transcriptie met eigen toevoegingen in geluid


Met dank aan het Mondriaan Fonds (Werkbijdrage Jong Talent)