De Stem van west

projectleider: Wineke van Muiswinkel
redactie: Jorinde Seijdel, Neeltje van Westenend, Radna Rumping, Huib Haye van der Werf

De Stem van West heeft in twee jaar tijd met 29 kunstenaars, muzikanten, radiomakers en schrijvers 91 radio-uitzendingen gemaakt vanuit Utrecht West.Een gebied waar de stad zich volop ontwikkelt. Denk aan de grootschalige renovatie op Kanaleneiland, de fly-over op het 24 Oktoberplein, de tunnel in de A2 en de komst van een fietsbrug tussen Leidsche Rijn en Oog in Al. En dit zijn slechts ruimtelijke veranderingen – de sociale ontwikkelingen zie je niet direct, maar laten zich wel in radio vangen.

In plaats van een bronzen beeld op een sokkel op een plein is De Stem van West een webradio-station dat zich nestelt in de openbare digitale ruimte. Lokaal vervaardigd en (inter)nationaal bereikbaar. Zodat buurtbewoners en bedrijven hun directe omgeving en geschiedenis kunnen ervaren door de ogen en oren van een kunstenaar, en andere inwoners van Utrecht hun eigen stad beter leren kennen. Voor radio- en kunstliefhebbers is de Stem van West een rijke bron aan documentaires en bijzondere audiowerken.

De gehele collectie en website zijn opgenomen in Het Utrechts Archief, waar ze worden bewaard tot in de eeuwigheid. Dit is een unicum, want niet eerder in Nederland is een ‘digital born project’ gearchiveerd. Via de website en Het Utrechts Archief zijn de programma’s blijvend te beluisteren.

RADIO HUISGELUID

Iedereen heeft het, huisgeluid. Het kan niet zijn dat je het niet hebt. Huisgeluid kan zorgen voor een fijn, huiselijk gevoel, bijvoorbeeld als je thuis komt en de klok hoort tikken. Het spreekwoord luidt niet voor niets: zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens. Maar geluiden kunnen ook averechts werken. Het kunnen geluiden zijn waarvan je liever hebt dat ze verdwijnen. Ze zijn hard, irritant en soms zelfs ondragelijk. Het instituut voor huisgeluid doet onderzoek naar wat huisgeluid betekent voor een mens, Huisgeluid speelt namelijk een grote rol in ons dagelijks leven, veel meer dan je misschien zou denken. Het kan invloed hebben op je gedrag, lichaam en geest.

In de programma's van Radio Huisgeluid luisteren we naar 3 verschillende huisgeluidportretten van huizen in Utrecht West. Wat is toch dat getik op de Mendelssohnstraat? Wat gebrom van de schepen op de Rooseveltlaan! Wat een heerlijk gezang is er hoorbaar tijdens het doen van de afwas bij woongebouw Parc Transwijk? Deze geluiden en onderwerpen zoals geluid als herinnering bespreken we met gastheren theoloog Gerrit Jan van der Kolm, pianist en componist Bert van den Brink en sound designer Danny Weijermans.

(radioprogramma's zijn te vinden onder de afbeeldingen)

 

RADIO HUISGELUID: WOONGEBOUW VECHT EN IJSSEL/ PARC TRANSWIJK

Portret

Radio Huisgeluid heeft nieuwe opnames gemaakt bij drie bewoonster van woongebouw Vecht en IJssel / Parc Transwijk. In deze uitzending het pure geluid. Met dank aan Mikkie Schmitz van Vecht en IJssel en bewoonsters Harmke, Truus en Bep. Foto: Wineke van Muiswinkel

Natafelen

Radiomaker/kunstenaar Elise ‘t Hart en tafelheer Danny Weijermans spreken uitgebreid over de geluiden die te horen zijn in het portret. Ook de bewoonsters Harmke, Bep en Truus spreken over hun eigen huisgeluiden. Luister ook naar Huisgeluidportret Vecht en IJssel / Parc Transwijk voor het pure geluid. Of bestudeer het Rapport. Met dank aan Mikkie Schmitz van Vecht en IJssel, bewoonsters Harmke, Truus en Bep en tafelheer Danny Weijermans


RADIO HUISGELUID: MENDELSSOHNSTRAAT

Portret

Radio Huisgeluid heeft nieuwe opnames gemaakt in een woning op de Mendelssohnstraat. In deze uitzending het pure geluid. Met dank aan bewoonster Karen van de Mendelssohnstraat

Natafelen

Het huisgeluidrapport over een woning aan de Mendelssohnstraat. Radiomaker/kunstenaar Elise ‘t Hart en tafelheer/pianist en componist Bert van den Brink spreken uitgebreid over de geluiden die te horen zijn in het portret. Bert van den Brink is blind en heeft een absoluut gehoor. Het rapport wordt teruggekoppeld aan de bewoner in een analyserend audio-gesprek. Luister ook naar Huisgeluidportret Mendelssohnstraat voor het pure geluid. Of bestudeer het Rapport Mendelssohnstraat.
Met dank aan bewoonster Karen van de Mendelssohnstraat en gastheer Bert van den Brink


RADIO HUISGELUID: HUISGELUIDPORTRET ROOSEVELTLAAN

Portret

Radio Huisgeluid heeft opnames gemaakt in de woning van Sterre op de Rooseveltlaan. In deze uitzending het pure geluid. Met dank aan bewoonster Sterre van de Rooseveltlaan

Natafelen

Het Huisgeluidrapport over een woning aan de Rooseveltlaan. Radiomaker/kunstenaar Elise ‘t Hart en tafelheer Gerrit Jan van der Kolm spreken uitgebreid over de geluiden die te horen zijn in het portret, wat daarna weer wordt teruggekoppeld aan de bewoner. Een analyserend audio-gesprek. Luister ook naar Huisgeluidportret Rooseveltlaan voor het pure geluid. Of bestudeer het Rapport Rooseveltlaan.
Met dank aan bewoonster Sterre van de Rooseveltlaan en tafelheer/theoloog Gerrit Jan van der Kolm