VPRO NOOIT MEER SLAPEN

 

Tikkende klokken, krakende vloeren en trillende telefoons. We zijn de hele dag omgeven door geluid. Thuis, binnen, en natuurlijk ook buiten op straat. De dagelijkse geluiden zorgen ervoor dat we weten waar we zijn. De geluiden zijn herkenbaar en daardoor heel sturend voor hoe we ons voelen.

Elise 't Hart verzamelt geluiden: huisgeluiden. Ze heeft tussen de 600 en 700 geluiden die je in en om het huis hoort. Het zijn geluiden met goede en met slechte herinneringen. Geluiden die ervoor zorgen dat we ons thuis voelen, of juist niet.

"We noemen het vaak 'bijgeluiden' of 'omgevingsgeluiden." Ze zijn onopvallend aanwezig. "Als de klok stopt met tikken, de traptrede opeens niet meer kraakt en de bel anders ringt, dan is het opeens niet meer jouw huis", vertelt Elise 't Hart.

Ze merkte dat we veel huisgeluiden kwijtraken. "We verliezen personen, op sommige plekken komen we niet meer. Bij alle geluiden horen hele bijzondere verhalen. En al die geluiden en verhalen verdienen een instituut." Zodoende richtte ze het Instituut voor Huisgeluid op in 2013.

Ze heeft van zo’n 150 mensen hun lievelingsgeluid opgenomen. "Opvallend," vindt Elise, "het is heel vaak het geluid van een regenbui op hun dak. Mensen hebben een hekel aan regen, maar toch vinden ze dat dan een fijn geluid."

De komende tijd zullen er meer reportages over huisgeluiden te horen zijn in Nooit Meer Slapen.

bron: radio 1


REPORTAGE


afleveringen [2:00 / 3:00 min per aflevering]

elke maand wordt de lijst aangevuld met nieuwe geluiden