HOE KLINKT WATOU?

 

Over Kunstenfestival Watou: met als overkoepelend thema SAUDADE - Niets bestaat dat niet iets anders aanraakt brengt vzw Kunst er ook tijdens deze 39ste editie van het belevingsfestival verzamelde verhalen van kunstenaars en dichters samen langsheen het parcours doorheen het dorp.

www.kunstenfestivalwatou.be


Hoe klinkt Watou? Welke geluiden uit dit dorp in België zijn typisch voor het dorp, welke geluiden lijken hier te verdwijnen uit het dagelijks leven en welke geluiden verdienen meer aandacht? Een aantal dagen liepen we rond in het dorp met deze vragend en vonden we o.a. de krijsende pauw en de balkende ezels, de stilte op het dorpsplein, de geluiden van de kerk en een geluid dat bijna niet meer te vinden is: het geluid van de plaatselijke volkssport Bollen.
Tijdens het festival konden bezoekers zich verdiepen 42 gevangen geluiden door ze te beluisteren op de computer, te bestuderen via de bijbehorende kaartjes of door ze zelf te zoeken op de festivallocaties.


DSC00821 copy2.jpg

^ Instituut voor Huisgeluid Watou, installatie met o.a.:
- 42 geluiden uit Watou, o.a. zoemende bromvlieg, balkende ezel, bollende boltra, rammelend hekwerk, krakende vloer, tikkende schakelaar, echoënde kerk, druppelend gist, rinkelende bel.
- 42 kaartjes met informatie over opgenomen geluiden (omschrijving geluid, tekst over het geluid en foto bron van het geluid)
- digitaal geluidsarchief Watou via de computer te beluisteren
- poster Instituut voor Huisgeluid

watou elise t hart